Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Acne is een van de meeste voorkomende huidaandoeningen. Hoewel deze aandoening vooral in de pubertijd veel voorkomt, komt acne ook op oudere leeftijd voor. Er zijn verschillende vormen van acne. Acne vulgaris, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een van de meest voorkomende vormen van acne. Het is een multifactoriële aandoening van de talgklierfollikel, die wordt gekenmerkt door mee-eters en verstopte of ontstoken talgklieren. Deze komen overal op het lichaam voor, behalve op de voetzolen en de handpalmen. Acne komt meestal voor in het gelaat, op de borst en de rug, omdat deze huid veel meer talgklieren bevat en de talgproductie daardoor groter is. De talgklieren bevatten huidsmeer, afgesloten door huidcellen en verschillende bacteriën en gisten, waaronder de bacterie Propionibacterium acne.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de pubertijd neemt de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijk hormenen toe. Mannelijke hormonen (androgenen) stimuleren de aanmaak van meer huidsmeer, terwijl de vrouwelijke hormomen het aanmaak van huidsmeer tegen gaan. De toegenomen hoeveelheid talg hoopt zich op, waardoor de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt. In elke talgklier zijn bacteriёn aanwezig. Deze zetten talg om in vetzuren. De verstopte talgklieren worden steeds groter en in combinatie met de vetzuren scheurt de follikel open, waardoor de inhoud in de huid terecht komt. De huid reageert hier vervolgens op met een onstekingsreactie.

Factoren die invloed hebben op acne:

  • Gebruik van cosmetica: te vette producten, maar ook uitdrogende producten en producten met irriterende stoffen kunnen acne veroorzaken en of verergeren.
  • Erfelijke aanleg
  • Hormonale factoren (zwangerschap, menstruatie)
  • Voeding: melkproducten en producten met veel suikers
  • Mechanische factoren (druk van kleding, helm of pet)
  • Stress
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals prednison of middelen tegen epilepsie.
  • Polycysteus overium syndroom (vrij zeldzaam)

Behandelmogelijkheden:

De huidtherapeut heeft diverse behandelingen om acne en acnelittekens aan te pakken, zoals een acnetherapie in combinatie met peeling of microdermabrasie.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.