Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Oedeemtherapie bestaat uit verschillende behandelingen zoals manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, thuisoefeningen en aanmeten van therapeutische elastische kousen. Door een combinatie van de verschillende behandelingen toe te passen, bereik je het beste resultaat.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek voor de behandeling van oedeem, waarbij getracht wordt, door zachte, pompende bewegingen, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren in de stroomrichting van de lymfebanen en -klieren. Met specifieke handgrepen wordt het lymfesysteem gestimuleerd en geactiveerd, waardoor de afvoer van de lymfe wordt vergroot. De functionerende lymfeklieren bergen het vocht op, waarna het via de bloedbaan verder wordt afgevoerd. Het draineren begint in het halsgebied, om zo de weg vrij te maken voor het vocht uit andere delen van het lichaam. Vervolgens worden de okselklieren en de liesklieren in het gezonde gebied gemasseerd. Dit wordt gedaan om in de goed werkende lichaamsdelen ruimte te creëren om het vocht uit het probleemgebied op te vangen. Daarna wordt vanuit het oedeemgebied over de waterscheiding naar het gezond gebied gemasseerd om een alternatieve afvoerroute te creëren. Als laatste wordt het oedeemgebied gemasseerd in de richting van de waterscheiding om het vochtig richting het gezonde gebied af te voeren. Vooral in het begin van de behandeling kan een combinatie van manuele lymfedrainage en zwachtelen nuttig zijn.

Duur behandeling:

Gemiddeld duurt een behandeling een half uur. Het beste resultaat wordt verkregen na een intensieve start van de behandeling. Bij een chronische aandoening is het nodig om minimaal 2-3 keer per week manuele lymfedrainage toe te passen. Meestal is al na afloop van de eerste behandeling een lichte afname van het oedeem te voelen. Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Manuele lymfedrainage kan toegepast worden bij:

  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem

Ambulante compressietherapie/ zwachtelen

De combinatie van zwachtelen en spierpomptraining wordt ambulante compressietherapie genoemd. Deze therapievorm wordt ingezet ter behandeling van verschillende soorten oedeem. De werking van compressietherapie berust op het uitoefenen van tegendruk in het oedeemgebied op bijvoorbeeld arm of been door middel van zwachtelen. Door druk uit te oefenen op het been worden de venen vernauwd, waardoor de kleppen in de venen zich weer sluiten en het vocht in de goede richting wordt afgevoerd. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat het bloed naar het hart wordt gepompt en de kleppen voorkomen dat het bloed terugstroomt in de vaten. Lichaamsbeweging is belangrijk voor een succesvolle behandeling. Zorg daarom voor voldoende beweging.

Ambulante compressietherapie kan worden toegepast bij:

  • Lymfoedeem
  • Wondroos
  • Chronische veneuze insufficiëntie

Therapeutische elastische kousen

Na het gewenste resultaat te hebben bereikt door het zwachtelen, zijn therapeutische elastische kousen onmisbaar om de omvang van het been of arm te handhaven. Therapeutische elastische kousen oefenen druk uit op de lymfebanen in het been of de arm om vochtophoping te voorkomen. Door de druk van de kousen wordt de stroomsnelheid naar het hart verhoogd en stuwing voorkomen. De kousen moeten dagelijks worden gedragen om het gewenste resultaat te behouden.

Therapeutische elastische kousen kunnen worden toegepast bij:

  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Spataders
  • Chronische veneuze insufficiëntie
  • Pijnlijke/ vermoeide benen
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.